Ce este granitul şi ce trebuie să ştim despre granit ?
Granitul (italiană granito, „granulat“) este o rocă magmatică masivă, cu cristale cu dimensiunea de câțiva milimetri, formată la adâncimi mari, conținând în principal cuarț, feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica. Granitele se formează din magma acidă bogată în silicați, care vine din adâncime (fenomen favorizat de mișcările tectonice) și care în apropierea suprafeței pământului (adâncime de sub 2 km) se solidifică prin răcire lentă în crăpăturile scoarței având uneori un diametru de câteva sute de kilometri.
- Feldspaţii si cuarţ-ul au o rezistenţă deosebită, ceea ce îi conferă granitului proprietăţile sale anti-abrazive. De aceea granitul este folosit pe scară largă ca şi material de construcţii.
- Granitul suportă schimbări minore în funcţie de variaţiile de temperatură De aceea granitul este folosit în aplicaţii ce necesita precizie, montajul lui se realizează fără rosturi de dilataţie. Poate fi folosit cu succes atât la interior cât şi la exterior, nefiind afectat de intemperii şi schimbări de temperatură.
- Granitul este un material foarte dur, cu mare rezistentă la flexare, ceea ce îl face ideal pentru a prelua si suporta greutăţi mari, fiind folosit la realizarea pardoselilor pentru trafic greu şi intens.
- Deasemenea granitul este rezistent la actiunea multor acizi şi soluţii caustice. De aceea granitul este folosit cu predilectie pentru blaturi de bucătărie, chiuvete, băi şi duşuri pentru că rezistă în timp, nu se zgârie, nu se pătează, nu este afectat de variaţiile de temperatură, şi nu îşi schimbă culoarea.
Ce este marmura şi ce trebuie să ştim despre marmură ?
Marmura este o rocă metamorfică, compusă în cea mai mare parte din calcit (forma cristalină a carbonatului de calciu, CaCO3) și obținută prin metamorfoza calcarului. Numele său provine din limba greacă veche, μαρμαίρειν = a străluci, a luci.
- Marmura este o rocă metamorfică foarte densă, dură, cu granulaţie fină, care poate fi lustruită uşor, cu rezultate spectaculoase. Ca majoritatea calcarelor, este însa sensibilă la acizi, grăsimi şi produse abrazive, care-i pătează suprafaţa. Materialul este recunoscut ca fiind relativ fragil şi scump, totuşi rămâne superb.
- Diversitatea substanţelor şi impurităţilor conditionează culoarea şi nervurile pietrei. În funcţie de provenienţă, marmura prezintă aspecte foarte diferite: de la alb la negru, care oferă suprafete perfect unicolore, până la verde sau roşu cu vine mari, albe, exista numeroase colorituri discrete. Finetea granulaţiei permite şlefuirea până la obţinerea unui finisaj de un luciu deosebit, punând în valoare atât nervurile cât şi nuanţa.
- Marmura este folosită în special pentru placarea pereţilor, monumente funerare, dar poate fii folosită cu succes şi pentru obţinerea unor blaturi superbe de baie , bucătărie, dar şi scări şi glafuri la geam.
- Dezavantajul major al marmurei este faptul că se pătează foarte usor si se zgârie. Pentru menţinerea integrităţii si a luciului, marmura trebuie întreţinută cu produse speciale pentru curăţare şi menţinere.
IMPORTANT: Fiecare nuanţă de granit sau marmură depinde de ţara de provenienţă. Astfel fiind pietre naturale difera la nuanţă, în funcţie de zona de munte de unde se extrag.
De exemplu : granitul “ Gri Oriental” sau granitul “ Aur Desert” se extrag doar din muntii Chinei, sau granitul “ Kasmir White” şi granitul “ Black Absolute” se extrag doar din India. La fel marmura difera la nuanţă în funcţie de ţara de provenieţă , există Marmura “De Carrara” doar din Italia Şi marmura “ Cream Marfil” doar din Spania. Şi lista continuă pentru fiecare nunţă de granit şi marmură în parte.
Ţările cele mai importante, din muntii cărora se extrag granit şi marmură sunt: Brazilia, China, India, Italia, Spania, Egipt, Turcia, SUA etc.